Kunnen bomen vertellen?

06-02-2022

Een ervaringsbrugje naar onverwachte ontmoetingen.

De ontmoeting met natuurwezens wordt door de meeste mensen maar moeilijk begrepen. Gefronste wenkbrauwen vertellen dat mensen dat nogal wollig, zeg maar geitenwollensokkerig vinden. Alle begrip. Misschien kunnen we hier een brugje leggen. Een ervaringsbrugje.

Nee, bomen praten niet zoals mensen doen. Maar bomen zijn wel aanwezig. Ze worden aanwezig voor ons, wanneer we aandachtig zijn. 


We kunnen ernaar kijken, ze betasten, eraan ruiken, luisteren naar hun ruisende lied. Wanneer wij samen met de boom aanwezig zijn, met toegewijde aandacht, kan het zomaar zijn dat binnenin ons iets gaat resoneren. Waardoor er bij onszelf, in dat moment, een emotie, inzicht of een plots verstaan opkomt. Gewoon omdat we er zijn, erbij zijn. En omdat het moment iets brengt dat ons leven aanraakt, iets dat ons misschien al langer bezighoudt.

Laat ons in die ontmoeting geen egocentrische vragen stellen, maar vragen die gericht zijn op het begrijpen van de ander. De boom in dit geval. Span de boom niet voor jouw kar. Maar wees nieuwsgierig voor wat je kan leren. Stel in gedachte een vraag waaruit aandacht en interesse blijkt. Een vraag als 'wat is jouw naam?' 'wat kan ik van jou leren? Wat wil jij dat ik begrijp? Hoe leef jij? Wat heb jij nodig? Als jij in mensentaal kon spreken, wat zou je dan willen zeggen aan mij, aan ons, aan de mens?

Wacht dan, en voel wat opkomt in je ziel.
De boom zal niet gaan praten.

En toch kan je iets ervaren dat in het moment betekenisvol voor jou is.

Voor jezelf en voor je relatie met die boom, op die plek.

Aandacht schept de relatie.

Misschien komen er woorden op, of beelden. Misschien voer je in gedachten een dialoog of merk je een gevoel op in je lijf. Misschien valt je oog op iets wat je voorheen nooit opmerkte. Of bereikt een geluid je oor. Misschien gebeurt er wat dat je opvalt. Een blad dat naar beneden dwarrelt, een zuchtje wind dat de boom en jou aanraakt. Misschien wil je een plots inzicht vasthouden in woorden, een foto of een schets.

Die ervaringen kunnen we inweven in onze verhalen.

Ervaring na ervaring hervinden we zo onze plek op aarde, verbonden met al wat leeft.

Waardoor we op weg gaan naar huis, om hier op aarde het goede leven te leiden.

Als medelevend wezen, verbonden met al wat leeft.Griet Bouwen,
oktober 2021