.

Arno Vansichen

Samen-denker. Mentor. Waarderend groepsfacilitator. Lichtheidbrenger. Buitenmens. Bergbewonderaar. Zoon. Broer. Vriend. Vader. Initiatiefnemer van Evenwicht en Jazz-Bilzen Bierbrouwers.

Geboren in 1964 in Mopertingen, waar zijn wortels diep in de Haspengouwse aarde reiken. Afgestudeerd in 1986 als personeelswerker aan de Sociale Hogeschool van Geel. In 1988 getrouwd met Griet. Vader van Floris, Reinaart en Willem.  

Loopbaan

In het begin van zijn loopbaan deed Arno veertien jaar ervaring op als HR-verantwoordelijke. Twaalf jaar in de privé-sector, bij de KMO's V'lux en Kreon en het multinationale bedrijf Siemens. De laatste twee van die jaren bouwde hij de personeelsdienst op bij de sociaal ondernemende organisatie Stebo. 

In 2001 richtte Arno samen met twee collega's Evenwicht op, vanuit een gedeelde verwondering over de toenemende onbalans rond werk en leven in de samenleving. Sindsdien werkt Arno vanuit Evenwicht als zelfstandig coach, organisatie-adviseur en begeleider van groepsprocessen. In 2012 ondersteunde hij zijn vrouw Griet bij haar overstap naar haar zelfstandig beroep en richtten ze samen hun vennootschap Zinspeling op.

Inmiddels groeide Evenwicht uit tot een leergemeenschap en erkend loopbaancentrum waarin acht zelfstandige professionals samenwerken en elkaar geregeld treffen voor intervisie, studie en samenwerking.

Arno doet loopbaancoaching en coacht leiders in teams en organisaties. Vaak al wandelend, buiten in de natuur. Dat opent de geest, en doet de ideeën vanzelf weer stromen. Hij begeleidt teams en organisaties bij hun ontwikkeling, groei en veranderingsprocessen. Arno geeft training in leiderschapsontwikkeling, sollicitatietraining, samenwerken, communiceren en waarderend organiseren. Hij begeleidt groepen stakeholders die beter willen samenwerken aan hun gedeelde missie. 

Arno is docent aan de PXL Hogeschool, waar hij vaardigheden rond communicatie, leiderschap en samenwerken introduceert bij studenten in de bouwsector. 

Waarderend onderzoekend leven en werken

In 2005 leerde Arno Appreciative Inquiry kennen, en die kennismaking verdiepte zijn professionaliteit op een bijzondere manier. Hij volgde de Appreciative Inquiry opleiding aan de Case Western Reserve University van Cleveland - Ohio (2008) en droeg bij aan de ontwikkeling van Vuurwerkt en de AI-Lerende Netwerken in Vlaanderen. In 2009 woonde hij het AI-Wereldcongres bij in Katmandu, Nepal. In 2010 volgde hij De opleiding Appreciative Inquiry coaching te Lincoln. In 2012 was Arno mede-organisator van de Appreciative Inquiry World Conference in Gent. Later nam hij deel aan de AI-Wereldconferenties in Johannesburg en Nice. In 2018 nam hij ook deel aan de World Positive Education Accelerator in Dallas.

Arno is mede-initiatiefnemer en procesbegeleider van de eerste Appreciative Inquiry lerende netwerken in Vlaanderen. 

"Zien wat nodig is, aansluiten bij de wijsheid die er al is, humor en ontspannen samenwerken zijn kernelementen in mijn manier van werken en zijn."
- Arno

Sinds zijn kennismaking met Appreciative Inquiry heeft het werken aan ontwikkeling met grote groepen een steeds belangrijkere plaats ingenomen in zijn werk. Hij begeleidde trajecten in Vlaanderen en Nederland. Bij scholengemeenschappen, een netwerk in de bijzondere jeugdzorg, een innovatieproject in het secundair onderwijs, gezondheidszorg, woonzorgcentra, in de toeristische sector en meerdere sociale organisaties en bedrijven. 


Opleidingen

  • Bachelor in het Sociaal Werk, Sociale Hogeschool Geel (1986)
  • Personeelsbeheer en -beleid Syntra Hasselt (1989)
  • Appreciative Inquiry in Business and Society Change, Case Western Reserve University Cleveland (2008)
  • Oplossingsgericht coachen, bij Ilfaro (2009)
  • Energizers, bij Inspinazie (2009)
  • Appreciative Inquiry Coaching, Lincoln Workshop Series (2010)
  • Deelname aan Appreciative Inquiry Worldconferences in Katmandu (2009), Gent (2012), Johannesburg (2015), Nice (2019)
  • Narratief werk Re-authoring the World, bij Chené Swart (2017)

Heb je een vraag, idee of boodschap voor Arno?

Zinspeling

Website en tekst door Griet.
Fotografie van Rudi Kumpen, Arno en Griet.
Izanne De Waal tekende.

Meer weten?