Verhalend mentorschap

Kennismaken met het narratief werk 

Mensen zijn 'verhalende' wezens. We hebben twee hele belangrijk vaardigheden waarmee we doorheen het leven navigeren: betekenis maken en verhalen maken. We geven onze ervaringen betekenis. Die betekenissen verbinden we tot verhalen die we vertellen over wie we zijn (identiteit), hoe onze relaties lijken (community) en hoe we de wereld zien (werkelijkheid). We dragen deze verhalen via onze taal, onze relaties, ons lichaam en onze acties. Verhalen zijn daarom heel krachtig, want ze vormen en versterken wie we zijn en wie we kunnen worden als persoon, als gemeenschap, als organisatie, als samenleving.

Voor coaches, groepswerkers en trajectbegeleiders

Via het narratief werk kunnen we mensen begeleiden zich bewust te worden van de verhalen die ze voor waar aannemen over zichzelf, de anderen en de wereld. Ze ontdekken hoe de betekenissen die ze geven hen kunnen ondersteunen of in de weg zitten. We leren mensen op een nieuwe manier in verhouding staan tot probleemverhalen die hen belemmeren in een bezield leven. We inspireren hen om verhalen die hen dierbaar zijn of waar ze meer van willen te verrijken en te verwerkelijken. 

Programma

In acht tot tien sessies van telkens een dagdeel, neemt Griet Bouwen je mee in een inleiding in het narratief werk. Dit komt aan bod:

  • De mens als verhalenmaker en betekenismaker
  • De context waarin we onze verhalen en betekenis maken, en hoe we daar vrijer tegenover kunnen staan
  • De mens als wordend wezen, en hoe waardigheidspraktijken dat voortdurend wordingsproces ondersteunen
  • Ogenblikken als de kleinste eenheid van onze verhalen, en hoe we onze verhalen kunnen verrijken
  • Een vrijere houding ontwikkelen ten opzichte van verhalen waar we minder van willen
  • Versterken van verhalen waar we meer van willen
  • Toepassingen in de praktijken van coaching en trajectbegeleiding
  • Verhalen documenteren in verschillende vormen

In jouw team

Griet kon dit vormingstraject ontwikkelen dankzij haar deelname aan het leertraject Re-authoring the World van Chené Swart en de talloze keren dat ze met Chené samenwerkte in groepen. Bij de Opleiding Sociaal Werk van Thomas More Hogeschool begeleidt Griet nu al twee jaar na elkaar deze leerreis voor trajectbegeleiders van studenten. Het biedt hen een basis om hun studenten op een narratieve manier te begeleiden doorheen hun studieloopbaan.  Binnenkort ook in jouw team?Meer taal en verhalend werk ...

Er is verhalend mentorschap, en er is meer. Ontdek het hier


Meer weten over verhalend mentorschap in je team en organisatie? Neem contact met Griet

Zinspeling

Idee van Arno Vansichen en Griet Bouwen.
Website en tekst door Griet.
Fotografie van Rudi Kumpen, Arno en Griet.
Izanne De Waal tekende.

Meer weten? 
Startpagina
Contacteer ons
Blog: Zinspelen op ...